Заболяването често атакува без симптоми България отново е на челните класации,

...
 Заболяването често атакува без симптоми
България отново е на челните класации,
Коментари Харесай

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт сред онкологичните заболявания

 Заболяването постоянно нападна без признаци

България още веднъж е на челните ранглисти, само че в неприятна статистика. Голяма част от поставените диагнози за рак на дебелото черво приключват с летален излаз, сочат данните на Европейската комисия за 2021 година.

5-годишната преживяемост на болните в България е едвам 52%, съпоставено с над 90%, в случаите на ранно разкриване. Статистиката демонстрира още, че болестта е втората най-честа причина за гибел от злокачествено заболяване в България, вторият най-често срещан рак при дамите, след карцинома на млечната жлеза, и третият най-разпространен при мъжете - след рака на белия дроб и рака на простатата.

Защо огромна част от диагнозите приключват с летален излаз? 

Причината - болестта първоначално може да бъде безсимптомно, а проявяването на симптоматика нормално се случва в късен етап на заболяването, когато възможностите за дребни.

Друг фактор за късното разкриване на казуса е съществуването на разнородни и по-скоро неспецифични недоволства при болните – отичане на корема, болки, диария или констипация, които постоянно подминаваме като маловажни. Добре е да знаем за някои алармиращи прояви, които насочват към болестта - това са необяснимата загуба на телесно тегло, лесната уморяемост и понижената продуктивност. Ако пък забележите примеси на кръв в изпражненията, би трябвало незабавно да се обърнете за консултация към персоналния си доктор или към гастроентеролог. За жал, всеки може да се разболее от рак на дебелото черво, само че несъмнено има рискови фактори, за които би трябвало да знаем. Основните от тях са тютюнопушенето и потреблението на алкохол, понижената физическа интензивност и преобладаваща консумация на червени и модифицирани меса. Те може да бъдат както вързани с навиците и метода ни на живот, по този начин и наследствени. И тук идва положителната вест - с последните промени на нормативната уредба в България от юни тази година, хората над 18-годишна възраст с фамилна обремененост за рак на дебелото черво имат право на гратис скринингово проучване, назначено от персоналните лекари.

Какви са другите способи да се предпазим от подлата болест? Следвайте следните елементарни правила, с цел да намалите риска: поддържайте здравословно тегло, движете се всекидневно - ходете пешком, спортувайте, консумирайте пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, ограничете алкохола и цигарите, изследвайте се годишно.

Ранният скрининг е един от най-сигурните способи да трансформираме черната статистика в наша изгода. Свързан е с постоянни годишни проучвания както за лицата в рискови групи, по този начин и за всички мъже и дами над 50-годишна възраст, които нямат признаци. Скрининговото проучването е бързо и безболезнено и може да избави хиляди - по-големият брой ранно диагностицирани значи по-голям брой излекувани и живи хора!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР